Vitorláskikötő - Történet

 

 

Kikötő rövid története kronológiai sorrendben

 1981.05.23-dikán, közel Káptalanfüredhez, a régi Apáca strand helyén - még csak formálisan - 43 fővel megalakult a vitorlás telep.

1983.-ban a Túravitorlás Sportklub (TVSK) létesítési engedélyt kért a kikötő megépítésére.

1984.-ben megalakult a Vitorlás Kikötő Szövetkezet.

1985.-re befejeződött a korábban megkezdett az építkezés.

1992-ben, a Rendszerváltozáskor, a szövetkezetek működésére vonatkozó törvények is megváltoztak. A Vitorlás Kikötő Üdülőszövetkezet ekkor alakult át részvénytársassággá, és jött létre a Vitorlás Kikötő Szolgáltató Részvénytársaság. Ami később átalakult zártkörű részvénytársasággá. Ebben az évben, első alkalommal rendezte meg augusztus 20-dikán a Vitorlás Napot. Azóta is minden évben, augusztus 20-dikához legközelebb eső hétvégén kerül megrendezésre ez a sport nap.

1997.-ben, a 2313/13 helyrajzszámú terület a TVSK tulajdonába került, ugyanezen a területen a Vitorlás Kikötő Zrt. fölhasználati joggal rendelkezik.

2002.-ben indult el a kikötő nagyszabású felújítása. Ekkor épült meg az új, fa klubház, végezték el az idővel szükségessé vált területrendezést, lakókocsik számára víz- és villany bevezetését. Továbbá ebben az időben ment végbe a mólók átépítése és a hullámtörő gát megépítése. A kikötő bejárata keletre került át, ezzel megszűnt a kikötőben a hullámzás.

2014.-ben indult el a főépület felújítása és kibővítése. Az épület vízfelőli részében megtalálható a kikötő iroda, konyha, fürdők és a komfortos vendégszobák. Az épület hátsó részben kaptak helyett tároló szekrények, a kerékpártárolók, műhelyek, raktárhelyiség.